Livssynsnøytrale seremonirom – en mangelvare i Norge.

Har du noen gang tenkt over hvor du ønsker at din egen eller en kjærs begravelse skal holdes? For mange er svaret enkelt: kirken eller kapellet i nærheten. Men om du ikke ønsker en religiøs ramme rundt en slik viktig seremoni, kan det bli vanskelig.

Har du noen gang tenkt over hvor du ønsker at din egen eller en kjærs begravelse skal holdes? For mange er svaret enkelt: kirken eller kapellet i nærheten. Men hva hvis du ikke ønsker en religiøs ramme rundt en slik viktig seremoni? Hva hvis du vil ha en seremoni som speiler deg og dine verdier, uten symboler eller tilknytning til en bestemt tro? Da kan det plutselig bli vanskelig.

For alle som ønsker en ikke-religiøs begravelse, er det vanskelig å oppdrive passende seremonirom. Det ønsker Tuto å gjøre noe med.

Stadig flere ønsker en livssynsnøytral seremoni

Flere og flere i Norge velger bort religiøse seremonier, men likevel er det få steder som faktisk er tilpasset et livssynsnøytralt valg. De aller fleste kapeller er åpne for alle, uavhengig av livssyn, og det er der de aller fleste livssynsåpne gravferder blir holdt. Men selv om kapeller er mulig å bruke til alle typer begravelser, så er det ikke alle som føler seg hjemme der. 

De fleste kapeller er utsmykket med kors, altertavler og annen kristen symbolikk. Kanskje synes du det ikke spiller noen rolle – eller kanskje oppleves det som feil i en seremoni for en du er glad i.

Dessuten er det stort press på kapellene, det er flere begravelser enn det strengt tatt er kapasitet for. I de store byene ser vi en økning i livssynsåpne begravelser, men tilbudet av egnede lokaler henger langt etter. I mange kommuner finnes det ikke et eneste livssynsnøytralt alternativ. 

Da må man lete etter uvanlige løsninger – leie en kulturhus-sal, et samfunnshus eller et konferanserom på et hotell. Dette kan være fint for mange, men det betyr også en økt kostnad sammenliknet med å ha seremonien i et kapell eller en kirke. Hvorfor er det slik? Burde ikke alle ha likeverdige muligheter til å markere livets store hendelser på sine premisser? Er det ikke et offentlig ansvar å sørge for en likebehandling i døden også, som i livet? 

Hva kan gjøres?

Kan du se for deg et vakkert, nøytralt, rom, tilpasset alle typer seremonier – bryllup, navnefester, begravelser – hvor du slipper å forholde deg til symbolikk du ikke føler deg hjemme i? Et verdig og fint sted som tilhører alle, uansett tro eller livssyn. Dette burde være et offentlig tilbud, ikke noe man må kjempe for å finne.

Kanskje har du selv opplevd denne utfordringen? Kanskje har du lett etter et lokale som føltes riktig, men endt opp med å gå på kompromiss? Du er ikke alene. Og dette handler ikke bare om deg eller meg – det handler om at samfunnet vårt utvikler seg, og at valgfrihet skal gjelde for alle.

Hvordan kan vi få til endring?

Vi kan alle bidra til å sette dette på dagsorden. Du kan:

  • Spørre kommunen din om de har planer om å opprette livssynsnøytrale seremonirom.
  • Ta opp temaet med begravelsesbyråer og høre hva de anbefaler.
  • Engasjere deg i diskusjonen – kanskje i sosiale medier, kanskje ved å støtte initiativ som jobber for dette.
  • Snakke om dette med familie og venner. Det er jo også en god anledning til å dele dine tanker om hva du selv ønsker, eller åpne opp for at andre forteller om deres synspunkter.

Vi lever i et samfunn der mangfoldet øker, og likevel er seremonirommene våre ikke tilpasset denne virkeligheten. Som en livssynssnøytral seremoniholder, tett på denne virkeligheten hver eneste uke, etterlyser jeg verdige alternativer som kan romme alle.

Du kan lese mer om hva en livssynsnøytral seremonier på denne siden.

Har du noe på hjertet om det jeg har delt her? Da blir jeg veldig glad for om du vil sende meg en melding. Dette er ikke et klassisk kommentarfelt, men en måte jeg kan komme i dialog med deg som leser her på!

Tusen takk, jeg har mottatt meldingen din og du hører fra meg snarlig!
Oida! Det var en feil ved innsending av skjema. Vennligst prøv igjen eller ta direkte kontakt på linda@tuto.no.